image Mailchimp – Please confirm your Inschrijving image Dat is zooooo 2018!

Niet skiën maar sparren

Heb jij dat ook? Schriftjes vol met notities, ideeën en plannen. Allerlei plannen voor je eigen business die echter niet veel verder komen dan dat schriftje. Omdat je soms niet weet hoe je ermee verder moet of omdat je de tijd niet neemt om ze uit te werken. Heel herkenbaar. Daarom geef ik mijzelf af en toe een ‘business mini-sabbatical’. Zoals afgelopen week, middenin de dikste sneeuw ooit in Oostenrijk.

Werken met uitzicht.

Plannen maken, ideeën genereren, ik ben er gek op. En goed in! Ik schud ze zo uit mijn mouw, zeggen anderen vaak. Veelal voor andere ondernemers, maar natuurlijk zijn er ook vaak ideeën die ik voor mezelf bewaar. Het ene na het andere schriftje pen ik vol met plannen, meer of minder (vaker minder) uitgewerkt. Want om ze goed uit te werken, er daadwerkelijk wat mee te doen, moet je jezelf de tijd gunnen. En vaak gaat die tijd juist op aan andere dingen. Dagelijkse werkzaamheden, werkzaamheden voor anderen, werkzaamheden die meer prioriteit hebben (of gewoon direct voor je liggen), werkzaamheden die je direct kunt factureren (want de kachel moet natuurlijk ook gewoon branden!).

Mini sabbatical

Een uurtje tussendoor plannen, werkt niet. Althans niet bij mij. Ik ben niet zo’n gedisciplineerde planner. Er komt altijd wel een mailtje, social media berichtje of juist ander idee voorbij, die direct mijn aandacht opeist. Dus gun ik mijzelf (ja, gunnen, want het voelt toch als een verwennerij) een paar keer per jaar minimaal 1 dag om mij helemaal te richten op mijn eigen business en het uitwerken van ideeën. Veelal aan het begin van het jaar en na de zomer*. Sinds vorig jaar maak ik er in januari een hele week van. Ik noem het mijn ‘business mini-sabbatical’.

Sabbatical = een periode waarin mensen vrij nemen en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken.

Wintersport

In januari gaat mijn man, met zus en zwager, altijd een weekje skiën. Vroeger ging ik wel mee, maar al een aantal jaren liet ik ze lekker alleen gaan (ben wat minder ervaren en fanatiek). Maar zo’n weekje tussen de besneeuwde bergen is wel heerlijk. De prachtige natuur, de zuivere, koude lucht, het werkt altijd geweldig ontspannend én inspirerend. Iets wat je vooral aan het begin van het jaar, net na de feestdagen, goed kunt gebruiken. Dus wisten ze mij vorig jaar om te praten (veel gezelliger met z’n vieren) en heb ik afgelopen week voor de tweede keer genoten van een paar heerlijke dagen in de sneeuw. Een paar dagen ander licht, lucht en uitzicht. En skiën? Nee, eigenlijk niet!

Bergschoenen aan en op pad!

Ik beschouw het mijn winterse ‘business mini-sabbatical’. We boeken een appartement (i.p.v. hotelkamers) met wifi en voldoende ruimte om binnen te lezen en te werken. Terwijl de rest de hele dag van piste naar piste trekt, zit ik met laptop, schriftjes, stiften en geeltjes mijn plannen uit te werken, te mindmappen en te tekenen. Met een stapeltje inspirerende business boeken waar ik meestal wel al in begonnen was, maar nooit in verder was gekomen. En mijn bergschoenen, om elke dag minstens één fikse wandeling in de sneeuw te maken. Want lekker naar buiten, de koude berglucht opsnuiven en genieten van het witte landschap, is minstens zo belangrijk voor de inspiratie.
Als de fanatieke skiërs terugkeren, kletsen we gezellig bij, chillen wat met een drankje en wandelen daarna gevieren naar het dorp voor een ontspannen diner.

Rust is ook een doel

Voor deze mini-sabbatical stel ik mijzelf wel (minstens) een doel. Bijvoorbeeld een blog-planning met aantal uitgeschreven blogs, een ingevulde en uitgewerkte contentkalender, een idee uitgewerkt tot businessmodel of restyling van mijn website. Maar soms zit er een moment of dag tussen, dat ik even helemaal geen zin heb om aan dat doel te werken. Vooral als de periode voor mijn sabbatical druk was. Dan accepteer ik dat ik even rust nodig heb en trek ik mijn bergschoenen aan en ga naar buiten. De bergen in of gewoon naar de Konditorei in het dorp voor een lekkere cappuccino en misschien een stukje Apfelstrüdel. Niets moet, het is tenslotte een sabbatical! De natuur laadt mij altijd weer helemaal op. Werkt ontspannend én inspirerend.

* Na de zomer gun ik mijzelf vaak ook een ‘business sabbatical’. Na de vakantietijd, als iedereen weer terug is, de scholen weer beginnen en het dagelijkse leven weer wat meer structuur krijgt, voelt het toch ook een beetje als een nieuw begin (zoals hier zo mooi vermeld op een kaartje uit de Flow-kalender van vorig jaar). Vaak plan ik dan een dag in de duinen of aan het strand. Bijvoorbeeld in bezoekerscentrum De Hoep in Bakkum (Castricum), waar je een dagje kunt flexwerken in één van de inspirerende, ruime (glazen!) vergaderzalen met uitzicht op de duintuin en toegang tot de duinen. Lunchen kun je dan in het nabije Johanna’s Hof of even verderop gelegen De Oude Keuken. Soms bied ik het aan voor andere ondernemers, om zelf hun plannen uit te werken met mijn ondersteuning en aanvullende ideeën.

Samen sparren

Naast mijn eenzame business mini-sabbaticals waarbij ik zelf aan de slag ga voor mijn eigen business, plannen we met ons team van Zij Onderneemt ook vaak twee keer per jaar een dagje in om samen te brainstormen en te sparren. Om ideeën en plannen voor Zij Onderneemt uit te werken, maar ook om onze eigen ideeën aan elkaar voor te leggen en andere samenwerk-plannen uit te werken. Want tijdens zo’n business mini-sabbatical is het ook fijn om samen te sparren en te brainstormen.

Neem jij af en toe tijd om je plannen en ideeën uit te werken of juist nieuwe plannen te maken en inspiratie op te doen? Ga jij alleen aan de slag of werk je liever met een (zaken)partner/vriend of in een groep? Welke omgeving inspireert jou daarbij? Ik ben benieuwd naar jouw persoonlijk mini-sabbatical.

Leave a Reply

Your email address will not be published.