image De BakkeRij in Haarlem image Niet skiën maar sparren

Mailchimp – Please confirm your Inschrijving

Een mooie Nederlandstalige nieuwsbrief met goede teksten en bijpassende beelden, maar met een Engelstalige footer en aanmeldbevestiging. Da’s nou jammer! Ik zie het helaas veel voorkomen met Mailchimp nieuwsbrieven, terwijl het eigenlijk heel eenvoudig ook in Nederlands te zetten is.

Met Mailchimp, het Amerikaanse gratis (veelal) online nieuwsbrieven-tool, kun je zonder heel veel moeite de prachtigste, professioneel ogende nieuwsbrieven en mailingen versturen. Ik ben er dol op! En met mij vele anderen. Mailchimp is Amerikaans dus het programma communiceert in het Engels, maar je nieuwsbrief kun je helemaal zelf indelen en invullen. Dus ook gewoon in het Nederlands. Toch zie ik nog vaak nieuwsbrieven voorbij komen waarbij de footer in het Engels is, of het aanmeldformulier op de site en de bevestigingsmailtjes. Jammer, want het oogt wat onprofessioneel. Terwijl dat heel handig, eenmalig, om te zetten is in het Nederlands. Je moet het alleen wel even doen en weten hoe. Ik leg het je hier stap voor stap uit.

Taalinstellingen

Mailchimp is dus Engelstalig maar wordt over de gehele wereld gebruikt en biedt dus ook voor vele talen standaard instellingen. Die kun/moet je per mailinglijst (adressenbestand) instellen, maar dan ben je meteen voor elke volgende mailing klaar. Ik leg je in een paar stappen uit hoe en waar je de taalinstellingen kunt wijzigen.

STAP 1

Log in bij Mailchimp en ga naar LISTS. Kies vervolgens de lijst uit waar je de taalinstellingen voor wilt aanpassen. Heb je meerdere lijsten die je gebruikt, dan moet je deze stappen voor elke lijst opnieuw doen.
Alle taalinstellingen zijn gekoppeld aan de inschrijfformulieren. Ook als je deze formulieren niet gebruikt, moet je hier de taal instellen. Klik dus bovenaan op het ‘tabblad’ SIGNUP FORMS en klik vervolgens op de bovenste optie FORM BUILDER.
In dit onderdeel kun je alle onderdelen van het aanmelden en afmelden samenstellen en vormgeven. We gaan nu echter alleen de taal instellen.

STAP 2

Bovenin zie je een dropdown menu (Forms and response mails) met alle mogelijke formulieren en mailtjes die je hier kunt aanpassen. Hij staat nu op SIGNUP FORM en dat is voldoende voor de standaard taalinstellingen. Scrol je wat naar beneden, dan zie je boven je voorbeeldformulier de tabbladen BUILD IT, DESIGN IT en TRANSLATE IT.
Dus klik je op TRANSLATE IT.
Je kunt de optie AUTO TRANSLATE aanklikken, dan past hij automatisch de taal aan aan jouw browser. Maar dat is niet altijd afdoende. Dus kies je voor SET DEFAULT LANGUAGE en kies je voor DUTCH. Alles wordt nu automatisch in het Nederlands gezet.
Je kunt eventueel de vertaalde zinnen nagaan of ze goed zijn opgesteld. De taal en grammatica staan goed, maar wellicht kies jij liever voor de U-vorm i.p.v. de standaard JIJ. Via het dropdown menu bovenaan, Forms and response mails) kun je van elke stap in het aanmeld- en afmeldformulier nagaan of de teksten aan jouw wensen voldoen.

N.B. Als je het aanmeldformulier wel gebruikt is het ook belangrijk dat je de labels van de invulvelden vertaalt. Dat doet Mailchimp helaas niet automatisch. Kies bovenin de optie SIGNUP FORM en klik op het tabblad BUILD IT. Daarna kun je per veld het label aanklikken en in de rechterkolom bij FIELD LABEL de naam wijzigen in de Nederlandse vertaling. Dus klik op EMAIL ADDRESS en wijzig die in de rechterkolom in Email adres.

Gebruik je meerdere mailinglijsten, dan dien je dit voor elke lijst afzonderlijk in te stellen. Ga dus weer naar stap 1, kies een andere lijst en herhaal de stappen 1 en 2.

STAP 4

Nu alleen nog de footer. Die bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen: de door Mailchimp ingestelde tekst en de verklaring waarom de ontvanger de mailing ontvangt. We beginnen met de verklaring. Kies hiervoor, nog steeds in de mailinglijst staand, bij de tabbladen voor SETTINGS en daaronder de optie REQUIRED EMAIL FOOTER CONTENT.
Bedenk dat de footer informatie bevat die volgens onze Nederlandse anti-spam wet vereist is. Zoals gegevens van de verzender, de mogelijkheid om je uit te schrijven en een info over de mailinglijst. Deze laatste info herinnert ontvangers er ook aan waarom ze de mailing ontvangen en dat ze zich daar ooit voor hebben aangemeld.
REMIND PEOPLE HOW THEY SIGNED UP TO YOUR LIST – hierbij plaatst Mailchimp automatisch een Engelstalige tekst. Goed dus om ook hier de tekst aan te passen aan jouw eigen Nederlandse tekst. Bijvoorbeeld:
Je ontvangt deze mailing omdat je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief, via de website of één van onze activiteiten. Je kunt je elk moment weer afmelden via de link onderaan onze nieuwsbrieven.

STAP 5

De footer tekst wordt door Mailchimp standaard ingevuld per mailing (Campaign). Helaas wordt die (nog steeds) niet door de taalinstellingen meegenomen en moet je dus zelf aanpassen. Als je dat echter eenmalig doet in het template* die je gebruikt voor je mailingen, dan hoef je dat niet steeds bij elke mailing te doen.
Kies dus nu bovenin voor de menu-optie TEMPLATES en kies dan het template dat je altijd gebruikt voor je mailingen. Klik vervolgens op EDIT.

STAP 6

 

Scroll naar beneden naar je footer en klik het contentvak aan om aan te passen. In de rechterkolom kun je vervolgens de teksten aanpassen naar het Nederlands of teksten die voor jou logischer zijn. Je kunt hier eventueel ook een logo of afbeelding plaatsen.
PAS OP: alle teksten die beginnen en eindigen met een sterretje en staand streepje *|tekst|* mag je NIET wijzigen. Dit zijn codes die ervoor zorgen dat in je mailing deze codes worden vervangen door jouw gegevens en gegevens van de mailinglijst.
Alles naar wens? Klik dan rechts onderin op SAVE AND EXIT en je template met goede footer is bewaard om straks voor elke nieuwe mailing te gebruiken.

* Gebruik je (nog) geen template maar gebruik je voor elke nieuwe mailing een kopie van je vorige mail. Of begin je elke mailing vanuit het niets. Creëer dan eerst een nieuwe mailing (CREATE NEW CAMPAIGN) bij CAMPAIGNS zoals je gewoonlijk doet en pas daarin de footer aan zoals omschreven in stap 6. Sla vervolgens de mailing op als template (rechts bovenin SAVE AS TEMPLATE). Gebruik deze template dan bij elke nieuwe mailing. Of maak een nieuw template met alle instellingen, kleuren en fonts van je huisstijl, zodat elke nieuwe nieuwsbrief direct in de goede vormgeving staat.

 

Wil je meer weten over Mailchimp? Begin 2019 komen er weer een aantal praktische workshops op de agenda voor Mailchimp. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt hier vanzelf bericht over of volg mij op social media.
Persoonlijke hulp nodig? Of wil je het instellen van Mailchimp of zelfs het maken en versturen van nieuwsbrieven door mij laten verzorgen, bel of mail mij dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.