image The Line van Kerri Smith image Mailchimp – Please confirm your Inschrijving

De BakkeRij in Haarlem

Na mijn aankondiging dat ik ‘nomadisch’ ga ondernemen, heb ik vele reacties ontvangen en ook veel tips voor inspirerende flexwerklocaties. Zo wees Wendy Stammis mij op de BakkeRij in Haarlem, een voormalige bakkersfabriek (hoe kan het ook anders 😉 ) op bedrijventerrein Waarderpolder. Dus toog ik vrijdag 28 september naar het mooie Haarlem voor een dagje flexwerken.

Wendy ken ik nog uit de tijd dat zij voor De Telefooncentrale werkte. Dankzij social media kun je dan fijn elkaar in het oog houden en elkaars groei en plannen bewonderen. Wendy runt inmiddels sinds een tijdje, samen met Daniëlle de Klerk, het Virtual Business Collective. Met hun bedrijf helpen zij ondernemers hun groeicapaciteit te vergroten door taken uit handen te nemen, systemen efficiënter in te richten en processen te digitaliseren. En Wendy werkt dan soms ook vanuit flexwerkplekken. Bij de BakkeRij heeft zij enige tijd als locatiemanager gewerkt en zij wist mij dus alles over dit prachtige concept te vertellen.

De BakkeRij

Het fabrieksgebouw, op het Haarlemse Hendrik Figee-terrein, bood voorheen onderdak aan een industriële bakkerij en is weer een mooi voorbeeld van herinrichting en herbestemming van oude fabrieksgebouwen met creatieve ‘vibe’ en goed doordacht concept. De naam verwijst natuurlijk naar de oude bakkerij, maar is nog verder doorgezet. De kantoren in de grote fabriekshal worden gevormd door gestapelde zeecontainers. Drie rijen met containerbakken; bakken-rij! In de inrichting vind je ook verschillende verwijzingen naar het voormalig gebruik. Zo staan er hier en daar karren met broodmanden, hangen er in de vergaderruimtes lampen gemaakt van verschillende bakvormen en worden de rijen kantoren aangeduid met pictogrammen van bakkersproducten.
In de entree staan enkele lekkere grote tafels, waar je met een afspraak kunt zitten of gezellig kunt lunchen met kantoorgenoten. Maar je kunt er ook aanschuiven met je laptop en een paar uurtjes (gratis) flexwerken. Naast de entree zit het Figee café die je voorziet in heerlijke koffie of thee en natuurlijk allerlei lekkers voor bij de koffie of een lunch. En bij mooi weer is er gelegenheid om buiten te zitten (of te werken).

Flexwerkplekken

Zoals genoemd kun je als flexwerker prima aanschuiven in het Figee café voor een paar uurtjes comfortabel werken met een kopje koffie. Maar sinds kort zijn er bij de BakkeRij ook officiële flexwerkplekken ingericht. Achterin de open hal leidt een trap je naar een soort dakterras en galerij. Daar bevinden zich enkele containers die dienst doen als vergaderruimte, maar ook een open ruimte met grote ‘boomstam’tafels om aan te flexwerken. Een tussenschot zorgt ervoor dat je niet direct tegen de laptop van je over-buurman aankijkt en voorziet ook meteen in stopcontacten en gericht licht van de burolampen. Er staan (nog?) geen ergonomische burostoelen, maar ik vond de aanwezige stoelen toch comfortabel genoeg om een dag aan te werken. De achterwand is voorzien van een sfeervol fotobehang van een strandgezicht. Je uitzicht is dus op dat fotobehang of, andersom, uitkijkend over de grote hal en container-kantoren. De wifi is prima en er is zelfs een kast om je jas op te hangen, met hangertjes. Voor koffie en thee kun je terecht achter het Figee-café, waar je gratis kunt tappen uit een grote koffieketel. Of je gaat voor écht lekkere koffie en bestelt in het café een goede cappuccino of iets anders.
Naast het dakterras met flexplekken is, op de begane grond, nog een ander hoekje gemaakt met werkplekken. Ingericht als een soort beach-bar, met zand en houten vlonders op de grond en kleurige strandstoelen (van een ondernemer uit het pand!) naast de werktafel. Erg leuk gedaan. Omdat deze plek in een soort hoekje naast container-kantoren zit, is je uitzicht hier wat minder. Als je daar om geeft!

De BakkeRij bevindt zich op bedrijventerrein Waarderpolder en is eigenlijk, ondanks navigatiesystemen, niet zo makkelijk te vinden. Het is onderdeel van een schijnbaar afgesloten terrein (Hendrik Figeestraat 4) met verschillende gebouwen en bedrijven en helaas staat de BakkeRij niet (als zodanig) vermeld op het bedrijvenbord bij de entree van het gebouw. Volgens Google Maps kun je er alleen lopend komen, maar ik ben toch maar het terrein opgereden en vond dan uiteindelijk achteraan toch nog het gebouw. Parkeerplaatsen waren er op deze vrijdag nog wel genoeg. Naast het gebouw is onlangs een fiets/loop brug (de Figee-brug) in gebruik genomen, waardoor je ook makkelijker van de andere kant van de Waarderpolder en vanuit de stad op het terrein kunt komen.

Mijn flexwerkdagje bij de BakkeRij was eind september en het begon buiten al wat killer herfstweer te worden. Omdat er ook een lekker herfstzonnetje was, was de overheaddeur bij het Figee café open gezet en dat bleek toch wel wat fris te zijn. Zelfs helemaal achterin de hal bij de flexwerkplekken begon het wat koud te worden. Aangezien deze plekken in de open hal zijn, vraag ik mij dan toch wel af hoe het hier bij echte winterkou zal zijn.
Eerlijk is eerlijk, deze flexplekken zijn eigenlijk pas officieel per 1 oktober in gebruik genomen en wellicht was tijdens mijn bezoek nog niet alles gereed (ook op de website is nog niet alle informatie up-to-date). Ik heb er in ieder geval een dagje heerlijk rustig gewerkt én bijgekletst met Wendy. Tijdens de heerlijke lunch van het Figee café kwamen veel van de ondernemers uit de kantoren naar het café en de tafels bij de entree voor de lunch. Erg gezellig en we hebben leuke gesprekken gehad met enkele ondernemers.

En juist DAT maakt flexwerken op dit soort locaties zo leuk en inspirerend!

De nieuwe locatiemanager, Stephanie Odijk, was tijdens mijn bezoek nog niet aan het werk en heeft mij later gemaild over de tarieven van het flexwerken. Voor de flexwerkplekken kun je een abonnement nemen, vanaf 60 euro voor 1x per week (of 4x per maand). Daar zit dan de ‘gewone’ koffie en thee bij inbegrepen. Voor frequenter of juist incidenteel gebruik, gaan ze graag met je in gesprek. Je kunt ook een vergaderruimte huren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.