image Instagram-challenge #creactivatie image De OndernemersTuin Alkmaar

De Lijn – La Linea

Mensen die, net als ik, van ‘iets’ eerder dan de Millenial-generatie zijn, kunnen zich misschien nog wel de tekenfilms van La Linea herinneren met dat drukke poppetje dat uit 1 lijn bestond.

De tekenfilm(-serie) is in 1969 gecreëerd door de Italiaanse tekenaar Osvaldo Cavandoli en werd in de tachtiger jaren hier uitgezonden door de VPRO. Het is een prachtig voorbeeld wat je allemaal kunt doen met 1 simpele lijn. Osvaldo speelt met de lijn, laat het poppetje stoppen als hij de lijn stopt en over bergen en hobbels gaan.

Hoewel niet echt gedetailleerd, zonder verstaanbare woorden (uit het gebrabbel van het poppetje kunnen oplettende mensen wellicht hier en daar een italiaans woord verstaan) en opgebouwd uit maar één lijn, is het verhaal in de korte filmpjes toch heel duidelijk.

Het tekenen met slechts 1 onophoudelijke lijn is een hele aparte kunstvorm geworden. Zoek maar eens op Google, Instagram, Pinterest of YouTube op one line drawing, single line drawing of oneliners.

Wat zie jij als je alleen omtrekken van voorwerpen gebruikt? Probeer zelf eens een tekening te maken met slechts 1 lijn. Start eerst met het schrijven van je naam, zonder de pen van het papier op te tillen.

Kijk ter inspiratie eens de tekenfilmpjes van La Linea (vergeet niet het geluid aan te doen!).

Leave a Reply

Your email address will not be published.