image De Lijn – La Linea image Hold the LINE

De OndernemersTuin Alkmaar

#ioppigoesnomad – De OndernemersTuin Alkmaar

Aangezien ik was uitgenodigd om gisteren een relatie te vervangen tijdens de nieuwe BNI groep Alkmaar Luncht in De OndernemersTuin, leek mij dat een goed moment om die dag daar neer te strijken voor mijn eerste ‘nomad-dag’. Mijn eerste keer als rondreizende ondernemer, op zoek naar inspiratie*.

Niet helemaal vreemd en nieuw, De OndernemersTuin is immers naar hetzelfde concept en van dezelfde eigenaars als De TelefoonCentrale en ik was er al enkele keren, in andere hoedanigheden, geweest. Maar als je dan midden op de dag een aantal uren op een locatie moet zijn, dan kun je het maar beter zo efficiënt mogelijk aanpakken. Dat is immers ook slim ondernemen!

De OndernemersTuin

De OndernemersTuin is een, plat gezegd, bedrijfsverzamelgebouw dat is gevestigd in het voormalige kantoor van VSM (homeopatische geneesmiddelen) op bedrijventerrein Beverkoog in Alkmaar. De voormalige productietuin van VSM wordt al geruime tijd gerund als Hortus Alkmaar en biedt daarmee een prachtige groene omgeving voor het gebouw en zijn huurders. Het thema/concept van De OndernemersTuin is daarom afgeleid van de voormalige bewoner en de omringende tuin en richt zich op bedrijven en ondernemers die iets met Health en Innovatie van doen hebben. In het gebouw bevinden zich ook nog steeds de originele ‘cleanrooms’ en de nieuwe eigenaren hopen daarmee innovatieve health/tech bedrijven naar het gebouw te trekken. In de mooie, lichte hal bevindt zich nog de originele binnentuin met vijver (mét vissen!).

Naast de entree zit het lounge-gedeelte met restaurant, Miss Green. Deze ruimte is zoveel mogelijk open gemaakt en door de cateraar Miss Kitchen trendy ingericht met veel groen en natuurlijke materialen en past daarmee prachtig in het concept en zorgt ook direct bij binnenkomst voor de goede sfeer. De lounge/restaurant is ook het gedeelte waar je kunt neerstrijken om te flexwerken. In ieder geval tot de eigenaren een officiëler flexwerkgedeelte openen. Voorlopig ligt de aandacht nog op het creëren van nieuwe kantoren met open, transparant karakter.

Flexwerken

In principe heb je als nomadische ondernemer natuurlijk niet veel meer nodig dan je laptop en goede wifi. Zou je denken! Ik merkte na een paar uur al snel dat een goede ergonomische werkplek, toch ook heel welkom is. In de lounge is een mooi klein flexwerkplekje gecreëerd met werkblad, goede bureaustoelen en verlichting en een soort muurtje waarachter je ongestoord kan werken. De werkplek bleek iets te hoog voor mij te zijn, waardoor mijn benen boven de grond bengelden en ik na een tijdje mijn bovenbenen voelde protesteren. Het werkblad is leuk en trendy (OSB-plaat) maar te ruw om op te schrijven en de rand was onafgewerkt en dat voel je na een tijdje aan je onderarmen (en je kleding kan er aan blijven hangen). Op deze geïmproviseerde flexwerkplek helaas geen stopcontact, dus ik was blij dat de accu van mijn laptop vol was. Maar dan had ik alsnog kunnen verhuizen naar een ander tafeltje met ‘gewone’ stoelen in de buurt van een stroompunt.

N.B. Deze kleine minpuntjes heb ik overigens besproken met één van de eigenaren die toevallig aanwezig was en ik ga er vanuit dat daar binnenkort aandacht aan wordt besteed.

Ook merkte ik dat ik door het halve muurtje, waarachter ik werkte, de reuring miste rond de entree. Lekker rustig om te werken, maar je gaat natuurlijk naar een flexwerkplek juist voor die reuring (anders kun je net zo goed thuis werken). De lunch heb ik helaas niet kunnen meemaken omdat ik in een van de prachtige vergaderzalen aanzat aan de BNI lunch. Daar kom ik zeker nog eens voor terug, om mee te maken wat de interactie is tussen de aanwezige ondernemers.

De cappuccino was goed. Maar je kunt ook kiezen voor gewone koffie latte macchiato of thee. De lunch ga ik ook de volgende keer uitproberen, maar ken ik al vanuit De TelefoonCentrale wat door dezelfde cateraar wordt gerund en is daar altijd prima.
Ook de wifi is voldoende voor de werkzaamheden die ik daar heb gedaan (social media en wat administratief werk). De eigen website van De OndernemersTuin, met filmpje op de homepage, duurde wat langer om te laden, dus als je echt bandbreedte nodig hebt om te up- of downloaden dan kan het wellicht wat te traag zijn.

De bereikbaarheid is prima. Aan de zuidkant van Alkmaar, richting Heerhugowaard (waardoor het voor mij slechts half uurtje met de fiets was). En er zijn voldoende parkeerplaatsen. Zelfs een overdekte fietsenstalling mét fietspomp!

Ik kom zeker een keer terug om wat uitgebreider te ‘testen’ en te kijken wat voor ondernemers zich in het gebouw bevinden.

 

* Ter verduidelijking n.a.v. de vragen die ik afgelopen tijd kreeg: Dit was niet de eerste keer dat ik flexwerk. Ik ben immers ook 6 jaar geleden in De TelefoonCentrale begonnen op een flexwerkplek en ook heb ik in de afgelopen jaren regelmatig, doch veel minder frequent, op andere plekken met mijn laptopje gewerkt. Ook is deze stap niet bedoeld omdat ik zonder inspiratie zit. In tegendeel, ik heb, én bied, altijd een overdosis aan inspiratie. Maar dat komt ook omdat ik altijd op zoek ben naar en open sta voor nieuwe of andere indrukken, uitzichten, inzichten, ideeën en mensen. Zodat ik creactief, geïnspireerd en inspirerend kan blijven!

Ook behoefte aan wat (meer of andere) inspiratie? Bel, app of mail mij een keer voor een koffie-date, al dan niet op een leuke flexwerkplek!

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.