image Creatief Presenteren – Wat een plaatje! image Hoe blijf jij geïnspireerd?

Jouw bedrijf, jouw (huis)stijl

Naast de vele online mogelijkheden om je bedrijf en jezelf te presenteren, wordt er ook nog steeds gebruik gemaakt van papieren middelen. Eerder stipte ik de visitekaartjes al aan, maar ook wordt er nog steeds gebruik gemaakt van briefpapier (al is het vaak de digitale versie), folders en flyers en ander promotiemateriaal (banners, vlaggen, e.d.). Daarom is het belangrijk dat je naast je logo een complete huisstijl hebt die er voor zorgt dat jouw bedrijf overal en altijd herkenbaar is.

Zoals ik in mijn blog over jouw online presentatie al vertelde, is een huisstijl essentieel voor jouw bedrijfspresentatie en veel meer dan een logo of visitekaartje. Vaak denkt men dat het laten (of zelf) ontwerpen van een visitekaartje al voldoende is. Het visitekaartje (zonder adresgegevens) wordt dan ook als logo gebruikt en soms zelfs 1-op-1 geplaatst op een website.

Dat kan voor vooral starters soms prima voldoen tijdens de startperiode. Immers je bent nog volop in ontwikkeling en kan toch al met je visitekaartjes en website voldoende jezelf profileren en netwerken. Maar er komt een tijd dat het niet meer voldoet. En die tijd komt vaak sneller dan je verwacht. Je wilt toch folders laten drukken of je website moet uitgebreid worden of je ontwikkelt een product of dienst waar meer over gecommuniceerd moet worden….

Doe-het-NIET-zelf
huisstijl-voorbeeld

voorbeeld huisstijl (bron: Pinterest)

Ondanks alle moderne goedkope mogelijkheden, websites en programma’s om zelf van alles te ontwerpen, blijft het feit dat jij géén vormgever bent (als je dat wel bent, hoef je dit blog niet te lezen!). Laat dat liever over aan een professional en het ziet er dan ook meteen professioneel uit. Wat dat wil je natuurlijk ook uitstralen met jouw bedrijf!

Jouw investering in een goede vormgegeven huisstijl, verdien je dubbel en dwars terug. Ook verder in de toekomst kun je er dan nog mee uit de voeten. Zelfs als je onverhoopt toch iets zelf wil maken (en dan bij voorkeur NIET bij Vistaprint maar bijv. op die leuke creatieve website van Moo.com), kun je met je huisstijl en goed gebruik van de huisstijl-regels iets maken wat professioneel overkomt en past binnen de herkenbaarheid van jouw merk.

Waar moet je aan denken bij een huisstijl?
  1. logo; je bedrijfsnaam mooi vormgegeven, evt. met beeldmerk erbij, heet het logo
  2. beeldmerk; sommige logo’s bevatten een beeldmerk (‘plaatje’, bijv. de ‘swoosh’ van Nike), soms is er een extra beeldmerk dat apart van het logo wordt gebruikt
  3. lettertypes/fonts; niet zozeer het lettertype dat in je logo wordt gebruikt, maar vooral ook de lettertypes die gebruikt worden voor bijv. de tekst op je visitekaartje, voor titels en platte tekst op je website en in folders e.d.
  4. kleuren; kleurgebruik maak ook deel uit van je huisstijl, ongeacht of de kleur voorkomt in je logo. Kleur kan een zeer belangrijk onderdeel zijn van je huisstijl en je herkenbaarheid enorm vergroten. Denk maar aan het roze van T-mobile en het blauw van KLM. Allebei kleuren die geregistreerd staan als merk en door geen enkel ander merk mag worden gebruikt.
  5. stijl- en vormelementen; denk aan lay-out/plaatsing van logo en bijv. adresgegevens, of gebruik van achtergrondkleur of –dessin, lijnen of andere elementen.

Kijk eens op mijn Pinterest borden voor inspiratie voor huisstijlen en bijzondere visitekaartjes.

ACTIE:
Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je tot eind mei het werkblad Jouw bedrijf – Jouw (huis)stijl (t.w.v. 7,50) GRATIS!
Een praktisch werkblad die alle belangrijke elementen van een huisstijl voor je belicht en helpt met het ontwikkelen van je eigen huisstijl en de briefing naar een vormgever. Inclusief handige checklist om (de regels van) je huisstijl vast te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.