image Jouw WHY duidelijk gemaakt in 5 stappen image Shoppen in de nieuwe winkelstraat

Wat je als ondernemer kunt leren van design

Creatieve mensen kennen geen grenzen, geen hokjes of beperkingen. Creatieve mensen denken in mogelijkheden, in oplossingen. Dus door wie anders kun jij je als ondernemer beter laten inspireren dan door creatievelingen!

Afgelopen weekend was ik in Parijs en in de gelegenheid om inspiratie op te doen tijdens de Paris Design Week. Dergelijke bezoeken inspireren mij niet alleen omdat ik veel affiniteit heb met design, interieur en mode, maar ook als ondernemer en marketeer. Want design biedt zoveel meer dan alleen mooie dingen!

Leren van creativiteit

Designers zijn de meeste creatieve mensen die er zijn. Ze vinden steeds weer nieuwe mogelijkheden, manieren, materialen, toepassingen. Ze worden niet beperkt door hokjes en grenzen en laten zich niet tegenhouden door mensen die zeggen dat iets niet kan, niet mag of niet hoort.
En van die creativiteit kan iedere ondernemer leren.
Niet zozeer door te zien of leren hoe nieuwe materialen worden ontwikkeld of nieuwe dingen worden gecreëerd, maar door juist in te zien dat er geen grenzen aan mogelijkheden zijn. Door in te zien dat je wél nieuwe dingen kunt – nee, moet! – proberen.

20150911_135855Mijn bezoek aan twee tentoonstellingen tijdens de Paris Design Week heeft mij ook in die zin weer geïnspireerd. De eerste tentoonstelling die ik zag was Now! le off in Les Docks – Cité de la Mode et du Design. Hier lieten design-studenten hun laatste werk zien. De andere tentoonstelling vond plaats in het Grand Palais: de Revelations – Le Salon des Métiers dd’Art et de la Création. Hier werd vooral aandacht gegeven aan kunst en ambacht. Beide tentoonstellingen toonden veel hernieuwde belangstelling voor oude technieken, zoals vlechtwerk, intarsia (ingelegd hout) en voor natuurlijke materialen, zoals bamboo. Maar ook combinaties met nieuwe (3D) technieken. Zoals de meubels met 3D geprinte koppelstukken, houten stokken en katoenen vlechtwerk.

Opvallende thema’s

20150911_140101Rondstruinend en genietend van al dat prachtige werk, beginnen mij dan bepaalde thema’s op te vallen. In Parijs, maar ook al eerder, werd mijn aandacht gewekt door opvallende kwalvormen. Je ziet ze opeens overal. Ik zag ze daar op beide tentoonstellingen en in verschillende vormen; van metaal en glasvezel, van papier, van porselein… Wat is het toch dat deze weekdieren op hetzelfde moment meerdere designers inspireert?! De ene gaat voor het transparante karakter, de andere voor de vorm van de bolvormige bovenkant met de lange ‘linten’ er onderaan. Of is het de trage sierlijke, bijna dansende, manier van voortbewegen die inspireert?

Wat mij ook opviel is de hernieuwde belangstelling voor een bijna historisch meubel: de kaptafel. Een meubel dat je de laatste jaren eigenlijk alleen nog zag als kinderspeelgoed. In Parijs kwam ik ze in meerdere hoedanigheden tegen, maar altijd in sierlijke vormen met bijzonder houtgebruik.

(Meer zien van de prachtige designwerken die ik in Parijs zag? Kijk dan op mijn Facebook-pagina of Instagram-account!)

Trends vertalen

Als inkoper of retailer kun je dit opvatten als nieuwe trends en daarop inspelen met je inkoop en assortiment. Maar wat kun je hiermee als ondernemer in andere branches? Trends zijn meestal een uiting van behoeften die bij mensen opkomen. Zo kun je de kwallen opvatten als de behoefte aan meer transparantie en luchtigheid. De behoefte aan ‘slow’, een langzamer tempo van leven.
Daar kun je als ondernemer in elke branche op inspelen!

Ook de kaptafeltjes zeggen ons veel. Het geeft blijk aan een verhoogde behoefte om jezelf te verwennen, te verzorgen, meer aandacht voor jezelf. Ook hierbij gaat het om een langzamer tempo. Niet snel, snel in de douche, maar even een momentje van rust, een momentje voor jezelf, achter een mooie kaptafel.
Wat kun jij daarmee als ondernemer?!

Ik laat mij graag inspireren door dergelijke tentoonstellingen, door nieuw werk van designers, maar ook door ontwikkelingen gade te slaan in steden als Parijs en Amsterdam. En gewoon mensen kijken. Dat zorgt er weer voor dat ik deze inspiratie en indrukken kan vertalen naar bruikbare mogelijkheden voor andere ondernemers. Zoals ik dat bijvoorbeeld doe in mijn trendlezingen, eigenlijk meer trendvertalingen.

Waar haal jij je inspiratie uit?

In oktober is weer de jaarlijkse Dutch Design Week (17 t/m 25 oktober) in Eindhoven. Een indrukwekkend scala van inspirerend designwerk. Alleen de locaties zijn al enorm inspirerend. Reserveer in je agenda minstens 1 dag om hier heen te gaan en je te laten inspireren. Ik garandeer je dat je vol met energie en nieuwe ideeën voor je eigen bedrijf weer naar huis gaat.
Ik ga hier zeker heen. Ga jij mee?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.