image Wat je als ondernemer kunt leren van design image Het Warenhuis van de Toekomst

Shoppen in de nieuwe winkelstraat

coopshop samen shopbeleving

Inspirerende beelden, duizelingwekkende kleuren, prikkelende geuren, stemmige klanken, lustopwekkende smaken… in de nieuwe winkelstraat gaat het allemaal om het prikkelen van de zintuigen. Want we komen er niet om te kopen, we komen er om te ‘shoppen’!*

Met de explosieve groei van het aantal webwinkels, beseffen we eens te meer dat winkelen niet meer is wat het is geweest. Heeft de ‘stenen’ winkel dan geen toekomst meer? Verdwijnt de winkel uit het straatbeeld? JA, zeker weten! Althans, de winkel zoals we die nu kennen. Want de definitie van een winkel als een locatie waar consumenten producten kunnen kiezen en kopen, is achterhaald.
Zodra winkeliers dat gaan beseffen en hun winkelpand, en met name ook de gehele winkelstraat, het winkelcentrum of –gebied, anders gaan bekijken en inrichten, krijgt het offline winkelen weer toekomst.

Als ik een nieuwe broek nodig heb, koop ik hem online. Zoek ik inspiratie voor een nieuwe outfit of een nieuwe garderobe, dan ga ik ‘shoppen’!

Offline ‘shoppen’ is dus een andere beleving. Consumenten willen in de winkelstraat geïnspireerd worden, in de stemming komen, een dagje uit beleven. Winkeliers kunnen daar op inspelen door handig de zintuigen te prikkelen en die stemming teweeg te brengen. EN door samen te werken om tot één sfeervol winkelgebied te komen.

Als ik in een winkelstraat op zoek ga naar een mooie kerstoutfit, wil ik niet ‘bladeren’ door rekken vol met blouses, broeken of jurkjes. Al dan niet praktisch gesorteerd op kleur, maat of, al wat handiger, als compleet outfit. Dat kan ik online ook! Nee, ik wil in de stemming komen van kerst. Ik wil mij kunnen voorstellen hoe ik straks aan het kerstdiner zit in mijn mooiste nieuwe outfit. En hoe ik mij voel als ik complimentjes krijg over mijn verschijning.
En helemaal in de juiste stemming, ben ik dan ook gevoeliger voor suggesties voor kerstcadeaus, kerstdecoraties, het kerstdiner of elk ander product dat bijdraagt aan mijn kerstsfeer en stemming.

Het gaat de consument daarbij niet om 1 specifieke winkel, maar om het ‘shoppen’, d.w.z. de gehele winkelstraat, het winkelcentrum of winkelgebied. De consument ziet dit als één geheel. Die wil van winkel naar winkel slenteren, elke keer in een andere sfeer komen. Tussendoor proeven en ruiken, rusten en luisteren. Elke winkelier daarbinnen maakt deel uit van het geheel en draagt bij aan die stemming, die sfeer, aan de juiste uitstraling. Dát maakt het ‘shoppen’ een beleving en daarvoor gaan we offline!

Samenwerken om als 1 gebied, als 1 ervaring naar buiten te treden. In een collectieve sfeer maar met voldoende aandacht voor individuele spelers binnen dat gebied.

 

* Betekent dit dat er offline niet gekocht wordt? Misschien! Want ‘shoppen’ gaat om meer dan kopen. Shoppen is de experience, de belevenis, het uitje. En misschien koopt de klant dan wel het product online en niet tijdens het shoppen. Daarom is het juist zo belangrijk dat je als winkelier zowel offline als online vertegenwoordigd bent én de zelfde sfeer uitstraalt die de klant doet herinneren aan zijn/haar offline ervaring en stemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published.