image Geen boek zonder kaft image ZOmerschool 2014

Oh goodie, goodie… een goodiebag!

De Goodiebag, een populair fenomeen. Er is tegenwoordig geen evenement meer, groot of klein, of je krijgt er een goodiebag mee. Een tasje vol verrassingen, aardigheidjes, een traktatie-tasje, als blijk van waardering. Maar, voelde jij je gewaardeerd en verrast met de laatste goodiebag die je hebt gekregen?

Want wat oorspronkelijk bedoeld was als speciale traktatie (het heet niet voor niets GOOD!) uit waardering, is inmiddels verworden tot een ongeïnspireerd, commercieel gebaar zonder inhoud. In het ergste geval krijg je een plastic reclametasje mee naar huis dat tot de nok toe gevuld is met promotiefolders en –flyers. Heb je mazzel, dan zit er misschien ook nog een proefverpakking in, een pen met reclame-opdruk of, jippie, een chocolaatje (met opdruk natuurlijk!).

Er zijn inmiddels diverse bedrijven speciaal rond de goodiebag opgezet. Zij leuren langs grote fabrikanten om proefverpakkingen los te praten om goodiebags voor grote evenementen mee te vullen. De betere tasjes-vullers zorgen dan ook nog voor inhoud die past bij de doelgroep en evenement.
Zo kregen we laatst bij een Ladies Night in de bioscoop een tasje met: afslankpillen, dieetdrankje, gezonde muesli, light-soep en een PLUS-magazine…. Wellicht passend bij de doelgroep, maar blijk van waardering voor mijn komst? Ik voelde mij in ieder geval niet erg gewaardeerd hiermee, in tegendeel! Oh ja en er zat ook nog een folder in waarin de volgende Ladies Night film werd aangekondigd…. de film die ik net had gezien!! De goodiebag was kennelijk nog een overblijfsel van de vorige keer.

Natuurlijk kan het veel werk zijn, het samenstellen van zo’n speciaal traktatie-tasje voor na je event. Uitbesteden zou dan ook zeer welkom zijn. Maar je kunt je ook afvragen of een slechte goodiebag nu wel zo’n goede reclame is voor je evenement. Je klant komt helemaal enthousiast thuis van een geweldig evenement, om vervolgens een vreselijke afknapper te krijgen van de slecht in elkaar geflanste goodiebag. Dat is als een bedorven dessert aan het einde van een geweldig culinair diner!

Andersom: als ik gevraagd word om met mijn bedrijf mee te doen aan een goodiebag, is het voor mij ook niet zinvol om alleen een folder aan te leveren. Makkelijk wel ja, maar mijn mooie, dure folder verdwijnt helemaal tussen de pakken andere folders. Denk je er een mooie kortingsbon van te maken, dan heb je ook grote kans dat die net zo hard met de andere folders in de prullenbak verdwijnt. Moeite voor niets!

Hoe dan wel?!

Hou het doel van de goodiebag in het oog!

Voor de gever (organisator van het evenement):
Een extraatje als blijk van waardering voor de komst en om het evenement in herinnering te houden! Met inhoud die past bij de stijl en kernwaarden van het evenement.

Voor het bedrijf die bijdraagt aan de inhoud:
Een manier om op gunstige wijze, passend bij je bedrijf én je kernwaarden, in het oog te springen van de ontvanger en in herinnering te blijven.

TIPS

Voor de gever, de samensteller:

 • Voegt het uitdelen van goodiebags echt iets toe aan je evenement? Bijvoorbeeld: op een beurs worden er al vaak dingen weggeven op de stands zelf, een goodiebag voegt dan niet veel extra’s toe. Als je het niet doet, zou het ook niet gemist worden.
 • Is het logistiek goed te doen? Zijn er meerdere uitgangen? Kunnen bezoekers op verschillende tijden vertrekken, misschien zelfs ongemerkt?
 • Stel eisen op voor de aanlevering van goodies! Passend bij het evenement. Niet alleen maar folders/flyers. Iets ‘waardevols’. Daag de leveranciers uit tot creatieve invulling (kijk voor tips hieronder!)
 • Je kunt eventueel bezoekers iets laten doen om de goodiebag te ontvangen. Bijvoorbeeld koppelen aan een korte enquete over het evenement. “Vul 3 vragen in over uw ervaring vandaag en ontvang een rijk gevulde goodiebag!” Of “Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang…..”
 • Heb je geen event-deelnemers om de goodiebag door te laten vullen? Denk dan aan lokale bedrijven, leveranciers of samenwerking met collega-bedrijven. Er zijn bijv. webshops die goodies uitwisselen om bij hun bestellingen te doen. Zo bouw je gezamenlijk een klantenkring op.
 • Wees duidelijk aan de verstrekkers van de goodies wat ze er voor terug krijgen. Een kwalitatief mooie goodiebag zal extra aandacht creëren. Vertel hoeveel bezoekers je verwacht. Vertel waarom hun bedrijf/product goed bij het evenement past en dus dezelfde doelgroep deelt.

Voor de bijdrager (ondernemer die inhoud voor de tas verstrekt):

 • Past het evenement waarvoor je een bijdrage levert bij jouw bedrijf? Sluiten de kernwaarden op elkaar aan?
 • Weeg de ‘waarde’ van het evenement (aantal bezoekers, waardering, doelgroep, kwaliteit enz.) af tegen de waarde/moeite die je in jouw bijdrage steekt.
 • Wees creatief met je bijdrage. Dan val je meer op bij de ontvanger.
 • Zorg er altijd voor dat de naam van je bedrijf, en liefst je webadres, duidelijk zichtbaar is.
 • Vraag de organisator of er op de site (of in het beursboekje of magazine) van het evenement een lijst komt met de bijdragers aan de goodiebag.
 • Wil je graag een kortingsbon leveren, zorg dan dat je er iets extra opvallends of 3-dimensionaals bij doet. Bijvoorbeeld: stop de bon in een transparant zakje en doe er een (verpakte) bonbon bij, of een handjevol confetti, of een zakje bloemzaad….
 • Je hoeft niet veel geld uit te geven om iets leuks te kunnen bijdragen. Zorg er vooral voor dat het past bij je bedrijf én bij het evenement. Kijk eens bij goedkope winkels als Action of Big Bazar voor kleine weggevertjes, zoals grappige schrijfboekjes. Ga naar (horeca)groothandels voor bijv. kleurige verpakte Italiaanse koekjes (amaretti) of Chines gelukskoekjes. Koop een grote zaak Chinese gelukspoppetjes bij de Chinese groothandel/toko en knoop die aan je visitekaartjes. Niet een zakje Cup-a-Soup aan je flyer en plak een sticker op het zakje met een verwijzing naar je bedrijf.
 • Een etiketje met je logo en webadres is makkelijk en snel zelf gemaakt (templates van etiketten vind je op de site van de etiket-leverancier) en zo maak je je kadootje snel eigen.
 • Beplak (of bedruk) kleine zakjes met je logo en webadres en stop hierin enkele snoepjes/dropjes.

Wat vindt jij van goodiebags? Wat doe jij ermee? Als gever, als bijdrager, als ontvanger? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen.

Op zoek naar meer ideeën voor een goodiebag of een evenement? Boek dan een sessie met de ideeëngenerator! Een (half) uurtje brainstormen met Natasha levert je gegarandeerd veel creatieve ideeën op.

1 comment
 • Tom De Backer
  REPLY

  Heel goed geformuleerde mening, met duidelijke pro’s en cons. Je zette me aan na te denken over een gepaste inhoud voor mijn goodiebags, in plaats van inderdaad zomaar wat folders. Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.