Je kent het wel uit de boeken en artikelen over marketing en het opzetten van jouw ondernemersplan: “Bij het bepalen van je marketing-/ondernemersplan moet je goed je doelgroep kennen”. Maar wat is nu eigenlijk jouw doelgroep, waar ligt jouw markt? Vergeet gewoon deze traditionele marketingtermen! Een onderscheidend concept komt vanuit jou zelf. Dus: de deur uit met die doelgroep!
Het is steeds moeilijker voor een ondernemer om zich te onderscheiden. Het goed kennen van en inspelen op jouw doelgroep, is volgens de traditionele marketing de oplossing. Maar hoe goed kun je nu eigenlijk je doelgroep kennen? Kun jij nu echt weten wat jouw klanten willen? Ze weten het waarschijnlijk zelf nauwelijks! En daarbij verandert het ook steeds.
Natuurlijk, als jij kinderkleding verkoopt dan zal jouw doelgroep bestaan uit ouders met kinderen. Maar dat is wel erg breed omschreven. Je kunt hooguit nog de stijl omschrijven van jouw producten of de welstandsklasse van jouw doelgroep koppelen aan het prijsniveau van de kleding. Maar dat zegt nog niet veel over jouw doelgroep. Mensen met een laag inkomen willen nog wel eens investeren in een goed product met hogere prijs. Of juist andersom; consumenten met een hoog inkomen winkelen tegenwoordig net zo graag bij de Action als bij de Bijenkorf.
Dus waarom zou je veel moeite doen, onderzoeken* doen om jouw specifieke doelgroep te omschrijven? Om te proberen te gissen (want dat blijft het) wie jouw (potentiële) klant is en wat die wil en zoekt? Om dan vervolgens jouw bedrijf, jouw product of dienst aan te passen aan die wensen (of grillen?!).
Vanuit jouw concept
Makkelijker én belangrijker is om jouw concept vanuit jouw visie vorm te geven. Waarom doe jij wat je doet? Wat maakt jou onderscheidend? Wat zijn jouw kernwaarden? Wat voor gevoel wil jij je klanten geven als ze met jou zakendoen?
En wat blijkt? Jouw doelgroep vormt zich rond die visie en kernwaarden! Rond jouw concept!
Het beste voorbeeld hierbij is het merk Apple. Misschien kun je de doelgroep van Apple omschrijven als trendgevoelig (stijl), als (grafisch) ontwerper (beroepsgroep), als bereid meer te betalen (welstandsklasse), als jong of jongvoelend (leeftijdsklasse). Maar je kunt het beter omschrijven als volggroepen! Apple-volgers/-klanten worden aangetrokken door het concept en de visie van Apple (die zij enorm goed weten uit te dragen!) en willen daar graag bij horen.
Richt je niet op je zogenaamde doelgroep, maar creëer je volggroep!
* Ergo, ik heb niets tegen markt- en doelgroeponderzoeken. Deze kunnen veel inzicht geven, bijvoorbeeld hoe je jouw concept nog meer kunt afstemmen op je klanten. Een soort finetuning. Maar dan wel nadat je jouw concept zelf hebt vormgegeven. Kijk altijd eerst zelf naar je concept. Kloppen de visie en kernwaarden nog? Komen die overeen met dat wat je uitstraalt en wat je doet? Blijf dat altijd doen, ook als je al jaren je bedrijf voert!
Wil jij aan de slag met jouw onderscheidende concept? Wil je brainstormen over jouw visie en kernwaarden? Maak een afspraak voor een conceptsessie! Tijdens de zomermaanden juli en augustus betaal je voor een sessie van 1 uur geen 99 euro maar slechts 75 euro. EN geldt de zomeractie 3 halen – 2 betalen!
Natasha
Beste Jeanette, bedankt voor je mooie reactie! Veel succes met het herschrijven van je visie. Als je die helder hebt, dan volgt die ‘doelgroep’ vanzelf. Groeten, Natasha