Of je nu wel of niet weerstand kunt bieden aan de verleidingen en afleidingen van je thuisomgeving, over het algemeen kunnen de meeste mensen prima thuis werken. Maar als het om ondernemen gaat, is een thuiskantoor gewoon niet voldoende.
Veel ondernemers, vooral zp’ers, werken van huis uit. Vaak vergt het wat gewenning, tijd en onderzoek om uit te vinden wat voor jou persoonlijk werkt: een aparte werkplek of gewoon aan de keukentafel, de voor jou ideale werktijden (’s morgens vroeg, ’s avonds), op je pantoffels of compleet in je zakelijke outfit. En natuurlijk de afleidingen van huishouden/klusjes, boodschappenlijstjes, partner, kinderen, koffiezoekende buren, netflix, de comfortabele bank en je nieuwste boek… Maar over het algemeen krijg je thuis prima je werk gedaan.
Ondernemen is meer dan werken
Maar als zelfstandige ondernemer heb je nu eenmaal meer nodig dan alleen een fijne werkplek. Dan heb ik het niet alleen over praktische zaken als een goede plek om je klanten en relaties te ontmoeten/ontvangen. Om goed te ondernemen heb je ook regelmatig inspiratie nodig om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen en input van anderen om je kennis te verbreden en vraagstukken te kunnen oplossen. Ongeacht wat voor werkzaamheden jouw vakgebied vergt, het ondernemerschap behelst gewoon veel meer.
Netwerken
Ondernemers met een prima werkplek thuis kunnen onbedoeld in een eigen ‘bubble’ terecht komen. Vooral als je werkt met/voor een vaste kern klanten. Wat surfen op internet en lezen over ontwikkelingen in jouw vakgebied zijn dan echt niet voldoende om daar uit te komen. Lid worden van een netwerkclub waar de focus ligt op ondernemerschap, kan dan al flink helpen. Regelmatig deelnemen aan een netwerkaciviteit, in contact komen en sparren met andere ondernemers (ook uit andere vakgebieden) helpt om je inzichten en kennis te verbreden. En zeker ook om je klantenkring te vergroten. Want netwerken gaat niet alleen maar om het vergaren van nieuwe klanten.
Flexwerken
Een andere werkplek opzoeken is zeker ook effectief. Al is het maar tijdelijk. Je kunt kiezen voor een ‘vaste’ flexwerkplek, bijvoorbeeld één of twee dagen in de week op een vaste locatie. Of afwisseling zoeken in meerdere, verschillende locaties. Gun ook hier jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Vaste patronen kunnen wellicht heel comfortabel zijn en niet iedereen kan even goed tegen verandering, maar als ondernemer moet je nu eenmaal af en toe uit die comfortzone stappen en jezelf uitdagen.
De waarde, de inspiratie en energie, die je krijgt van een ander uitzicht, van andere gezichten en andere gesprekken, moet je zeker niet onderschatten!
Zelf heb ik er zo’n half jaar geleden bewust voor gekozen om na 6 jaar kantoor te hebben gehouden (en gedeeld) in een overigens prima, inspirerend verzamelgebouw (De TelefoonCentrale), de inspiratie en afwisseling op te zoeken van verschillende flexwerkplekken. Naast mijn comfortabele thuis-werkplek, zoek ik soms rustige werkplekken nabij de natuur op en soms juist bruisende locaties waar ik andere ondernemers/flexwerkers kan treffen.
TIPS:
- Gun jezelf de tijd om te ontdekken welke werkzaamheden je wel en welke je juist niet buiten de deur kunt/wilt doen.
- Maak op een flexwerkplek bewust de verbinding: met je omgeving en de mensen. Kijk om je heen, maak een praatje met andere flexwerkers en medewerkers, loop wat rond (zowel op je werkplek als buiten). Sluit jezelf niet af met een hoofdtelefoon en scherm voor je neus, dan kun je net zo goed thuis zitten!
- Probeer verschillende plekken uit om te ontdekken wat je prettig vindt of waar je op welk moment behoefte aan hebt. Kijk voor tips op mijn persoonlijke lijstje met flexwerkplekken of laat je inspireren door mijn ervaringen in mijn #ioppigoesnomad-blogs.
- Neem zo min mogelijk mee! Zorg dat je alles digitaal beschikbaar heb, dan volstaat je laptop en een opschrijfboekje voor krabbels en notities.
- Flexwerken kost altijd geld. Op sommige plekken kun je gratis werken (bijv. horecagelegenheden) maar daar wordt meestal wel van je verwacht dat je koffie/thee en lunch besteld. Op andere locaties betaal je een vast bedrag per dag(deel) en kun je je eigen lunch meenemen. Soms zit daarbij ook de koffie in de prijs inbegrepen. Zie het als investering in je eigen ontwikkeling en als noodzakelijke ‘kantoorkosten’.
- Kijk welke netwerkorganisaties en –verenigingen er in jouw regio zitten en overweeg een lidmaatschap. Vaak vind je op hun website informatie over hun visie, hun activiteiten en kun je de ledenlijst inkijken. Zo krijg je alvast een idee of de organisatie bij jou past. Veel netwerkorganisaties bieden mogelijkheden om eerst vrijblijvend kennis te komen maken of organiseren activiteiten die ook toegankelijk zijn voor ondernemers die niet lid zijn.
Leave a Reply